RIETEN DAK

Rieten dak test

Onmisbaar

Deze test is echt onmisbaar als U besluit om een huis met een rieten dak te laten bouwen of als Uw riet er uitziet zoals op de onderstaande foto’s.

Vroeger gingen rieten daken normaal gesproken zo’n 30 jaar mee (nu nog indien goed aangelegd) . Het gebruikte riet was niet beter dan nu, maar de bouwmethode was totaal anders. Een huis was “lek” van voor tot achter en vocht uit de woning kon overal verdwijnen. Er werd niet geïsoleerd noch afgedicht.

De energieprijzen van de afgelopen 30 jaar hebben geleid tot beter geïsoleerde woningen. Het verschil tussen de huidige woningen en de vroegere, is dat het woonvocht nu op veel minder plaatsen naar buiten kan. Officieel hoort dit “woonvocht” te verdwijnen via Uw ventilatiesysteem of via de ramen van Uw huis, tijdens het luchten en niet via de constructie van Uw huis. In de praktijk komt dit laatste echter nogal eens voor. De dampremmer van Uw woning die dit vocht moet tegenhouden wordt niet altijd goed afgewerkt. Hij zou overal perfect moeten aansluiten.  Als de dampremmer dat niet doet, dan kan hier dus vocht in de constructie verdwijnen. Dit verdwijnt dan uiteindelijk naar buiten en kan dus ook in het riet komen (warme vochtige lucht stijgt op).  Het riet op het dak krijgt dan dit vocht te verwerken. Dat kan het vaak niet.  De vochtige “woonlucht” zal, onder invloed van de koudere buitenlucht, gaan condenseren  in het riet. Dit doet het dan met fatale gevolgen voor uw dure investering. Uw riet kan zomaar wegrotten.

Slechte afwerking

Bekijkt U de foto’s, om te zien waar het fout kan gaan. Op het eerste gezicht lijkt het alsof men goed bezig is. Het gaat echter om de detaillering. Men heeft hele naden overgeslagen, hoeken niet afgedicht, verkeerde afdichting gebruikt,etc. Allemaal plaatsen waar het woonvocht zijn weg naar buiten zal gaan vinden.

[SmartSlider 7]

Rottend riet

Zie hieronder hoe door inwendige condensatie van het woonvocht het riet is gaan rotten.

[SmartSlider 8]

Oplossing

Deze problemen zijn te voorkomen door een rooktest voor het riet dekken te laten uitvoeren.  Een duurzaam rieten dak is goed mogelijk. Besluit U om een rieten dak te nemen, huur ons dan in om problemen te voorkomen. Wij nemen contact op met uw aannemer en rietdekker. Voordat het riet wordt aangebracht voeren wij een visuele inspectie en een rooktest uit, in aanwezigheid van de aannemer. Aansluitend volgt het advies en de rapportage.

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube