luchtlek

Luchtlekkage

Een huis moet een beetje lek zijn wordt er vaak gezegd. De argumenten zijn dan vaak, dat het te benauwd wordt, men “stikt”, wordt ziek, etc.

Lekkage – ventilatie – energiezuinig

Lek zijn, door luchtlekkages via kieren en naden, en ventilatie gaan niet goed samen. Energie zuinig en lek zijn, al helemaal niet.

Wat is eigenlijk lek?

Lek zijn betekent dat U niet weet hoeveel “lucht” er gelekt wordt, en zeker ook niet waar. Hoe lek is uw huis? Lekt het 100 liter lucht per uur of per seconde. Hoeveel energie gaat er verloren aan opgewarmde lucht door deze lekken? Waar gaat het vocht heen of blijft het achter, die in deze opgewarmde lucht zit?

Waar

Waar lekt uw huis? Doet het dit op zolder? Achter het knieschot? In uw slaap- of woonkamer? Als het huis “lek” wordt gemaakt om voor verse lucht te zorgen, dan zou het toch wel leuk zijn om te weten wat er dan gebeurt, of niet? Hoeveel keer wordt uw huis dan wel ververst?

Gevolgen

Wat kunnen de gevolgen zijn om ervoor te kiezen om de lucht in Uw huis te verversen door middel van “lekken” ?

Er is dus niet bekend hoeveel er ververst wordt. Het kan zelfs zijn dat de belangrijkste plekken, badkamer en keuken (waar er veel vocht wordt geproduceerd) helemaal niet voldoende ververst worden en uw zolder heel erg goed. Dan hebben we dus niets bereikt met ons mooie lekke huis!

De warme lucht uit Uw huis, bevat meestal veel vocht. Dit vocht dat dan door de lekken naar buiten gaat, zal zo gauw het in aanraking komt met een koud oppervlak, gaan condenseren. Het condenseert helaas niet op de plek waar U wilt, maar ergens in de constructie, waar het een eigen leven gaat leiden. De gevolgen kunnen dan desastreus zijn. Verrotte balken, schimmels, etc.

Uw energierekening zal wel laten zien dat uw huis lek is. Lucht verwarmen kost energie. Ook al weet U misschien niet dat uw warmte wegstroomt, Uw energierekening weet het wel.

Wat is ventilatie

Controle

Met ventilatie ververst U de lucht in uw huis op een gecontroleerde manier. U weet hoeveel er ververst wordt. U weet waar er ververst wordt. U weet waar de “oude” lucht heen gaat.

Energieverlies

Het heeft geen zin om een lek huis te bouwen. U verliest onnodig energie, weet niet hoeveel lucht er ververst wordt en niet waar.

Meten is weten

Een mooie manier om deze lekken op te sporen is een blowerdoortest in combinatie met een thermografische scan en een rooktest.

Voorbeelden

Hieronder een paar mooie voorbeelden.

[SmartSlider 10]

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube